Η Κίνα είναι το εργοστάσιο του κόσμου και η προέλευση της παροιμίας, η οποία μαζί με την έρευνα του μαθηματικού και μετεωρολόγου Eduard Lorenz, δημιούργησαν μία από τις πιο γνωστές θεωρίες χάους: το φαινόμενο της πεταλούδας, σύμφωνα με το οποίο το φτερούγισμα ενός εντόμου στο Χονγκ Kong Μπορεί να εξαπολύσει θύελλα στη Νέα Υόρκη.

Ένας ιός που ανακαλύφθηκε στο τέλος του 2019 στο Wuham προκάλεσε το κλείσιμο της παγκόσμιας δραστηριότητας τρεις μήνες αργότερα. Οι διακοπές λειτουργίας των κινεζικών εργοστασίων ή η κρίση ακινήτων στο Evergrande απειλούν να προκαλέσουν μετασεισμούς σε όλο τον πλανήτη. Ο κόσμος παρακολουθεί τα γεγονότα στην ασιατική χώρα ενώ επιταχύνει τα σχέδια για να ξεκινήσει μια διαδικασία παγκοσμιοποίησης, η οποία θα διαρκέσει αρκετά χρόνια.

Υπάρχουν επί του παρόντος τέσσερις παράγοντες αποσταθεροποίησης, οι επιπτώσεις της πεταλούδας της κινεζικής οικονομίας, που μπορούν να προκαλέσουν άμεση μετάδοση στη Δύση. Το πρώτο έχει να κάνει με την πανδημία. Η κινεζική οικονομία ήταν η πρώτη που έκλεισε και επίσης άφησε πίσω της την επίδραση του στεφανιαίου, με ρυθμούς ανάπτυξης για φέτος άνω του 6%. Αλλά οι καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν μόνο το 38% του ΑΕΠ της ασιατικής χώρας, είναι το μόνο στοιχείο που δεν έχει ξεκινήσει ακόμη.

Οι λιανικές πωλήσεις τον Αύγουστο επέστρεψαν ένα γελοίο ποσοστό 2,5%, λιγότερο από το μισό των προβλέψεων. Πίσω του κρύβεται ο φόβος του πληθυσμού ότι, ανά πάσα στιγμή, θα υπάρξει ολικό κλείσιμο ολόκληρων πόλεων, σύμφωνα με την επίσημη στρατηγική της «μηδενικής μόλυνσης». Σε αυτό προστίθεται η πτώση του εισοδήματος που υπέστη κατά τη διάρκεια της πανδημίας (στην Κίνα δεν έχουν τεθεί φορολογικά σχέδια για την υποστήριξη πολιτών, όπως αυτά που εφαρμόζονται στην Ευρώπη ή τις Ηνωμένες Πολιτείες), καθώς και η αύξηση της ανισότητας.

Η θεωρία της Κίνας για το Evergrande είναι ότι “καμία εταιρεία δεν είναι πολύ μεγάλη για να αποτύχει”

Αρκετές επενδυτικές τράπεζες μείωσαν τις προσδοκίες τους για φέτος και το επόμενο. Το 2016, η κινεζική ανάπτυξη κάτω από την κόκκινη γραμμή 6% παρέσυρε την παγκόσμια οικονομία.

Η δεύτερη πεταλούδα είναι ρυθμιστικός κίνδυνος ή νομική αβεβαιότητα. Το τελευταίο τρίμηνο, η μεταρρύθμιση των αντιμονοπωλιακών νόμων των τεχνολογικών εταιρειών προκάλεσε θύελλα στο χρηματιστήριο, οι επιπτώσεις του οποίου αντήχησαν στις υπόλοιπες αγορές.

Αν και η επίθεση ξεκίνησε τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, όταν οι αρχές ανέστειλαν την IPO του Ant Group, ιδιοκτησίας του μεγιστάνα Jack Ma, αξίας 35.000 εκατομμυρίων δολαρίων, λόγω ρυθμιστικών αλλαγών στις εταιρείες fintech. Ακολούθησαν αντιμονοπωλιακές έρευνες που ξεκίνησαν από τον διαδικτυακό κολοσσό Alibaba, καθώς και το λιανοπωλητή τροφίμων Meituan, ενώ εκδόθηκαν κανόνες για την αύξηση του κυβερνητικού ελέγχου στα σχολικά βιντεοπαιχνίδια, τις δημόσιες εγγραφές στο εξωτερικό ή την ασφάλεια δεδομένων.

Επιπλέον, η Τράπεζα της Κίνας ανάγκασε όλες τις πλατφόρμες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών να ενισχύσουν τις απαιτήσεις τους και απαγόρευσε τις διασταυρώσεις ιδίων κεφαλαίων μεταξύ τραπεζών και ασφαλιστών. Μέτρα που σπέρνουν δυσπιστία για την κατεύθυνση του καθεστώτος του Πεκίνου.

Ορισμένες πηγές το αποδίδουν σε δίωξη των δισεκατομμυριούχων μετά τα λόγια που εκφράστηκαν στην Κεντρική Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Αυγούστου, από τον Πρόεδρο Xi Jing Ping, στην οποία ζήτησε «κοινή ευημερία όπως ο βασικός πυλώνας του σοσιαλισμού». Άλλοι βλέπουν μια απομάκρυνση από τον καπιταλισμό και μια επιστροφή σε ένα κεντρικό σύστημα, το οποίο θα πλήξει τις επενδύσεις στο μέλλον, πριν από το συνέδριο XXX του Κομμουνιστικού Κόμματος στο τέλος του έτους, στο οποίο ο πρόεδρος πρέπει να ανανεώσει τη θητεία του για τρίτη φορά Το

Το ένα τρίτο της κινεζικής βιομηχανίας ενδέχεται να σταματήσει μέχρι το τέλος του έτους λόγω διακοπών λειτουργίας

Ο τρίτος ανησυχητικός παράγοντας προέρχεται από το Evergrande, το οποίο υποστηρίζει χρέος 300.000 εκατομμυρίων, το οποίο ακολούθησαν οι αθετήσεις πληρωμών άλλων μικρών υποστηρικτών όπως η Fortunia ή ο Sinic. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι περισσότερες από τις μισές εταιρείες ακινήτων δεν θα ικανοποιήσουν τις προβλέψεις τους για τις πωλήσεις τους φέτος και η τρίτη θα χρεοκοπήσει. Η άνοδος των τιμών των κατοικιών, οι οποίες είναι μεταξύ 20 ή 30 φορές το μέσο μισθό, τις καθιστά απρόσιτες και περισσότερες υπό τις τρέχουσες συνθήκες.

Παρά τις ανησυχίες για το φαινόμενο ντόμινο που μπορεί να προκαλέσει, η επικρατούσα θεωρία στην κινεζική κυβέρνηση είναι ότι κανείς δεν είναι «πολύ μεγάλος για να αποτύχει».

Οι τοπικές κυβερνήσεις άρχισαν να λαμβάνουν μέτρα στα μέσα του 2020 για να αποτρέψουν την περαιτέρω αύξηση των τιμών και να αποζημιώσουν τους αγοραστές που δεν έμειναν με τίποτα, αποφεύγοντας έτσι μια κοινωνική αναταραχή.

Αλλά η αβεβαιότητα αυξάνεται και η επίσημη δράση οδήγησε σε πτώση των τιμών των διαμερισμάτων, η οποία υποτιμά τα περιουσιακά στοιχεία και επιδεινώνει την κρίση στον τομέα, καθώς και αυστηρότερους όρους πίστωσης για τη χρηματοδότηση οικογενειών και κοινωνιών.

Η Κίνα είναι ήδη μια υπερχρεωμένη χώρα, με ποσοστό του ΑΕΠ, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών χρεών, που είναι περίπου 280%. Το πρόβλημα επιδεινώνεται, αν λάβουμε υπόψη τα δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν συσσωρευτεί σε χρέη από τις τοπικές κυβερνήσεις, τα οποία μέχρι τώρα παρέμεναν κρυμμένα, επειδή συνεχίζουν να πληρώνουν θρησκευτικά τόκους. Εάν η Evergrande πέσει, θα σπάσει τη φούσκα του χρέους και θα μπορούσε να παρασύρει πολλές τράπεζες και ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα μαζί της.

Ο τέταρτος παράγοντας και, χωρίς καμία αμφιβολία, ο πιο ανησυχητικός είναι η διακοπή ρεύματος που υφίστανται οι εταιρείες και οι καταναλωτές από το 2016. Οι διακοπές ρεύματος είναι πλέον συχνότερες ως αποτέλεσμα της απορρόφησης άνθρακα σχέδιο, το οποίο απαιτεί ετήσια μείωση του ΑΕΠ κατά 3% της εθνικής κατανάλωσης ενέργειας.

Πολλές τοπικές κυβερνήσεις απέχουν πολύ από την επίτευξη αυτών των στόχων, γεγονός που θα επιβάλει περαιτέρω περικοπές ενέργειας. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι η διανομή ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκεται στα χέρια ενός διπλοπωλίου (State Grip Corporation και Southern Power Grid) που διατήρησε σταθερές τιμές για τους προμηθευτές και τους πελάτες τους παρά το γεγονός ότι ο άνθρακας εκτινάχθηκε στα ύψη, γεγονός που προκάλεσε τη διακοπή πολλών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, η εποχή των πλημμυρών στο βόρειο τμήμα της χώρας παρέλυσε δεκάδες ορυχεία άνθρακα. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε την περασμένη εβδομάδα να αφαιρέσει τα ανώτατα όρια στις τιμές του άνθρακα, την ίδια στιγμή που ενεργοποίησε εκ νέου τις δραστηριότητες εξόρυξης. Ακόμα κι έτσι, η πρόβλεψη ορισμένων τραπεζικών επιχειρήσεων είναι ότι έως και το 30% της βιομηχανίας θα μπορούσε να υποστεί διακοπές λειτουργίας αυτό το χειμώνα, επίσης με ανεξέλεγκτο τρόπο, γεγονός που θα προκαλέσει περικοπές στην αλυσίδα εφοδιασμού, καθώς και αύξηση του κόστους των προϊόντων η Δύση.

Το φαινόμενο της πεταλούδας έχει ήδη φτάσει στην Ισπανία, όπου υπάρχουν μεγάλες εταιρείες όπως η Sidenor, η Fertiberia, η Arcelor Mittal ή η Asturiana de Zinc που αναγκάστηκαν να κάνουν περικοπές στην παραγωγή τους και αρκετές άλλες θα προστεθούν τους επόμενους μήνες, συμπεριλαμβανομένων των εργοστασίων αυτοκινήτων, ήδη μισό ανενεργό λόγω έλλειψης μαρκών.

Αυτή την εβδομάδα, οι συναγερμοί χτύπησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες αφού μαθεύτηκε ότι οι τιμές αυξήθηκαν στο 5,4% ταυτόχρονα με τη δημιουργία θέσεων εργασίας και συνεπώς ο ρυθμός ανάκαμψης επιβραδύνθηκε. Το φάντασμα του αποπληθωρισμού πέταξε πάνω από το παρκέ της Νέας Υόρκης.

Εάν οι δύο κινητήρες της παγκόσμιας οικονομίας, η Κίνα και οι ΗΠΑ, προλάβουν, θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα. Αλλά είναι ακόμα πολύ νωρίς για να ανακοινωθούν καταστροφές. Ο χειμώνας είναι πιθανό να επιδεινώσει τα προβλήματα εφοδιασμού. Το εργοστάσιο του κόσμου υφίσταται διακοπές λειτουργίας και οι συνέπειές του θα γίνουν αισθητές στην άλλη άκρη του πλανήτη σε σύντομο χρονικό διάστημα λόγω του φαινομένου της πεταλούδας.

Υ.Γ.- Στην Ισπανία δεν είμαστε πολύ καλύτεροι από ό, τι στην Κίνα. Το πιο αξιοσημείωτο είναι η ανατροπή που έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση αυτήν την εβδομάδα στις προτάσεις της αντιπροέδρου Τερέζα Ριμπέρα, για μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Αρχικά την ανάγκασε να αναζητήσει συμφωνία με τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας και στη συνέχεια απέρριψε όλα τα αιτήματά της, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στη δημοπρασία για τον καθορισμό της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Ribera επικύρωσε το Βασιλικό Διάταγμα στο Κογκρέσο για να συμμορφωθεί με το Podemos, αλλά στη συνέχεια προσφέρθηκε να το τροποποιήσει με αντάλλαγμα τις εταιρείες ενέργειας που υπογράφουν πενταετή συμβόλαια με τη βιομηχανία. Κλείσιμο όπως αυτό της Alcoa θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν η κυβέρνηση είχε εγγυηθεί ένα σταθερό επιτόκιο.

Η Ribera έδωσε παλμό στα ηλεκτρικά και τον έχασε. Το πρόβλημα δεν είναι στα «εξαιρετικά κέρδη» των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας, όπως είπε ο Σάντσεθ σε μια έκρηξη λαϊκισμού, αλλά στο αυξανόμενο κόστος του φυσικού αερίου και ο Ριμπέρα έχει στο χέρι του να τροποποιήσει τον υπολογισμό για τον καθορισμό των τιμών χονδρικής.

Το κρίμα είναι ότι είναι σωστοί μόνο όταν διορθώνουν. Η επόμενη θολούρα της κυβέρνησης είναι στους Προϋπολογισμούς, οι οποίοι περιλαμβάνουν μια μη ρεαλιστική πρόβλεψη ανάπτυξης 7 % για το 2022 και δεν προβλέπουν καν αύξηση των τιμών της ενέργειας. Το κείμενο που παρουσίασε η επικεφαλής του Υπουργείου Οικονομικών, María Jesús Montero, προβλέπει ότι το κόστος ενός βαρελιού πετρελαίου θα μειωθεί από τα σημερινά κοντά στα 80 δολάρια σε μέσο όρο 60. Η ψευδαίσθηση είναι επίσης ζωντανή!

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *