Για πολλούς Ιρακινούς, η τραγωδία στο Αφγανιστάν είναι ένα ριμέικ της Μοσούλης το καλοκαίρι του 2014. Η αποχώρηση των ιρακινών στρατευμάτων αφήνοντας πίσω όπλα ήταν καθοριστική για τη νίκη των τζιχαντιστών. Η κοινή γνώμη και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι σαστισμένα για την «προδοσία των ΗΠΑ» και την πολιτική μιας χώρας που σπέρνει «σύγχυση». Οι επερχόμενες εκλογές τον Οκτώβριο είναι ισορροπημένες.

Η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, η πτώση της Καμπούλ και η άνοδος των Ταλιμπάν στην εξουσία στο Αφγανιστάν «υπενθύμισε σε πολλούς Ιρακινούς την τραγική μοίρα της Μοσούλης το καλοκαίρι του 2014», όταν η πόλη καταλήφθηκε «από το Ισλαμικό Κράτος (IS) ) », Δήλωσε ο π. Πολ Ταμπίτ Μέκκο, μιλώντας στο AsiaNews.

Επικεφαλής της χριστιανικής κοινότητας στην Καράμλες (πεδιάδα της Νινευίας), ο π. Μέκκο διορίστηκε την περασμένη εβδομάδα ως συνοδός επίσκοπος Αλκός (Ιρακινό Κουρδιστάν) στη σύνοδο των Χαλδαίων.

“Εκείνη την εποχή, τα ιρακινά στρατεύματα αποσύρθηκαν και το Daesh (IS) κατέλαβε την περιοχή και μάζεψε εγκαταλελειμμένα όπλα”, εξήγησε ο κληρικός, ο οποίος έχει συμμετάσχει ενεργά στη φροντίδα χριστιανών, μουσουλμάνων και Γιαζίντι προσφύγων που εγκατέλειψαν τους τζιχαντιστές.

Η διεθνής κοινότητα, οι ΜΚΟ και άλλες ομάδες ακτιβιστών επικεντρώνονται επί του παρόντος στην τύχη του αφγανικού πληθυσμού, ιδιαίτερα των γυναικών, που κινδυνεύουν υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν.

Πολλοί Αφγανοί αναζητούν απεγνωσμένα διέξοδο, ενώ όσοι παραμένουν φοβούνται αντίποινα από την ισλαμιστική ομάδα, σκοπός της οποίας είναι να επιβάλουν ένα ισλαμικό εμιράτο στο οποίο τα «δικαιώματα» των γυναικών είναι υποταγμένα στο «Σαρία, ισλαμικός νόμος».

Αυτό που συμβαίνει τώρα στην Καμπούλ μοιάζει με αυτό που συνέβη στη Μοσούλη, την πεδιάδα της Νινευή και το βόρειο Ιράκ το καλοκαίρι πριν από επτά χρόνια, όταν οι δυνάμεις του αυτοαποκαλούμενου Χαλίφη αλ-Μπαγκντάντι ανέλαβαν τον έλεγχο της περιοχής.

Κατά τη διάρκεια της μέγιστης επέκτασής τους, οι τζιχαντιστές κυβέρνησαν το μισό Ιράκ και τη γειτονική Συρία.

Τώρα πολλοί φοβούνται ότι, εάν αποχωρήσει ο διεθνής συνασπισμός (ιδίως τα αμερικανικά στρατεύματα), ο τακτικός στρατός του Ιράκ μπορεί να διαλυθεί και η χώρα να πέσει στα χέρια εξτρεμιστικών ομάδων. Οι τελευταίοι εξακολουθούν να είναι ενεργοί και υπεύθυνοι για επιθέσεις εναντίον αμάχων.

«Τον τελευταίο καιρό, υπήρξαν φήμες για πιθανή απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων», είπε ο π. Πολ. «Αυτό προκαλεί φόβο και ανησυχία στους ανθρώπους, επειδή αυτό που συνέβη στο Αφγανιστάν θα μπορούσε να συμβεί εδώ αν φύγουν ξαφνικά».

Προς το παρόν, η κατάσταση «δεν είναι ήσυχη». Στην πραγματικότητα, “τώρα και τότε, αναφέρονται επιθέσεις σε πόλεις και εναντίον ευαίσθητων στόχων”, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών αμερικανικών βάσεων. “Το Ισλαμικό Κράτος βρίσκεται πίσω τους, ή δυνάμεις (πολιτοφυλακές και παραστρατιωτικές ομάδες) που ενδιαφέρονται να σπείρουν σύγχυση”

Η «νοοτροπία που θα κυριαρχήσει στην Καμπούλ» προκαλεί ανησυχία. Η κοσμοθεωρία των Ταλιμπάν είναι «παρόμοια με αυτή του Ισλαμικού Κράτους, με σκοτεινή και ζοφερή κυριαρχία».

Φυσικά, “το σημερινό Ιράκ δεν είναι Αφγανιστάν, αλλά είναι σαφές ότι εάν αποχωρήσουν οι δυνάμεις του συνασπισμού, αυτές οι ομάδες θα έχουν ισχυρότερο έλεγχο στη χώρα”.

Εν τω μεταξύ, η ιρακινή κοινή γνώμη και οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατακρίνουν τους Αμερικανούς για την προδοσία τους και την πολιτική ενός έθνους «που κάνει και αναιρεί και στη συνέχεια αφήνει πίσω του σύγχυση».

Σε ένα πλαίσιο αβεβαιότητας, “το βασικό βήμα αντιπροσωπεύεται από τις επόμενες εκλογές τον Οκτώβριο, οι οποίες παραμένουν ακόμη σε ισορροπία με τον κίνδυνο να ακυρωθούν”.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *