Η Κίνα και οι ΗΠΑ συμφώνησαν να αμβλύνουν τους περιορισμούς η μία στους δημοσιογράφους της άλλης εν μέσω μιας ελαφριάς χαλάρωσης των εντάσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Η επίσημη εφημερίδα China Daily ανέφερε την Τετάρτη ότι η συμφωνία επετεύχθη πριν από την εικονική σύνοδο κορυφής μεταξύ του Κινέζου ηγέτη Xi Jinping και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν που πραγματοποιήθηκε μια ημέρα νωρίτερα.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, οι ΗΠΑ θα εκδώσουν βίζα πολλαπλής εισόδου ενός έτους σε Κινέζους δημοσιογράφους και θα ξεκινήσουν αμέσως μια διαδικασία για την αντιμετώπιση ζητημάτων «διάρκειας του καθεστώτος», ανέφερε η China Daily. Η Κίνα θα ανταποδώσει παρέχοντας ίση μεταχείριση στους Αμερικανούς δημοσιογράφους μόλις τεθούν σε ισχύ οι πολιτικές των ΗΠΑ και οι δύο πλευρές θα εκδώσουν βίζα για τα μέσα ενημέρωσης για νέους αιτούντες «βάσει των σχετικών νόμων και κανονισμών», ανέφερε η έκθεση.

Σε μια δήλωση στο Associated Press αργά την Τρίτη, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η Κίνα έχει δεσμευτεί να εκδώσει βίζα για μια ομάδα Αμερικανών ρεπόρτερ «υπό την προϋπόθεση ότι είναι επιλέξιμοι σύμφωνα με όλους τους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς».

«Θα συνεχίσουμε επίσης να χορηγούμε βίζα σε [Κινέζους] δημοσιογράφους που κατά τα άλλα είναι επιλέξιμοι για βίζα σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΗΠΑ», ανέφερε η δήλωση.

Η Κίνα δεσμεύτηκε επίσης να αυξήσει τη διάρκεια ισχύος των βίζας για τα μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ από τις τρέχουσες 90 ημέρες σε ένα έτος.

«Σε αμοιβαία βάση, δεσμευόμαστε να αυξήσουμε την ισχύ των αμερικανικών βίζας που εκδίδονται σε δημοσιογράφους της ΛΔΚ σε ένα έτος επίσης», ανέφερε η δήλωση του State Department, αναφερόμενη στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

Και οι δύο πλευρές θα προσφέρουν επίσης βίζα πολλαπλής εισόδου, ανέφερε.

Οι περιορισμοί στους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης έχουν τροφοδοτήσει εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών για περισσότερο από ένα χρόνο, αφού οι ΗΠΑ περιόρισαν τον αριθμό των βίζας που εκδόθηκαν σε εργαζόμενους στα Κινέζικα κρατικά μέσα ενημέρωσης και απαιτούσαν από όσους απομένουν να εγγραφούν ως ξένοι πράκτορες, μεταξύ άλλων αλλαγών.

Η Κίνα απάντησε με απέλαση δημοσιογράφων που εργάζονται σε αμερικανικά μέσα και περιορίζοντας αυστηρά τις συνθήκες για όσους συνεχίζουν να εργάζονται στη χώρα.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *