Οι πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι προκατειλημμένες έναντι των γεγονότων και δημιουργούν «έναν ιό ψεμάτων» που απειλεί όλες τις δημοκρατίες, δήλωσε η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης δημοσιογράφος Maria Ressa.

Η Ressa, ένας από τους πιο εξέχοντες δημοσιογράφους των Φιλιππίνων, είπε ότι οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης «χειραγωγούν το μυαλό μας ύπουλα, δημιουργώντας εναλλακτικές πραγματικότητες, καθιστώντας μας αδύνατο να σκεφτόμαστε αργά».

Η εστίαση απλώς στον συντονισμό του περιεχομένου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αποσπούσε την προσοχή, είπε, και ήταν ο σχεδιασμός των πλατφορμών και οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιούσαν για την προώθηση περιεχομένου, που χρειάζονταν αναθεώρηση.

Μαρία Ρέσσα το 2019.
Μιλώντας στο Sydney Dialogue του Ινστιτούτου Στρατηγικής Πολιτικής της Αυστραλίας, η Ressa κατηγόρησε τις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης για κακή χρήση των επιχειρημάτων γύρω από την ελευθερία του λόγου. «Είναι θέμα ελευθερίας προσέγγισης, όχι ζήτημα ελευθερίας του λόγου», είπε.

«Υπάρχει κάτι βασικά λάθος με το οικοσύστημα πληροφοριών μας. Επειδή οι πλατφόρμες που παρέχουν τα γεγονότα είναι στην πραγματικότητα προκατειλημμένες έναντι των γεγονότων», πρόσθεσε, δείχνοντας το Facebook ως τη μεγαλύτερη πλατφόρμα παράδοσης ειδήσεων στον κόσμο.

Η Ρέσα τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ μαζί με τον Ρώσο δημοσιογράφο Ντμίτρι Μουράτοφ τον περασμένο μήνα για τον «θαρραλέο αγώνα τους για την ελευθερία της έκφρασης, προϋπόθεση για τη δημοκρατία και τη διαρκή ειρήνη».

Συνίδρυσε τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Rappler το 2012 και έχει γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή ειδησεογραφικά μέσα των Φιλιππίνων, γνωστό για τον έλεγχο της διοίκησης του Rodrigo Duterte.

Ο Rappler όχι μόνο έχει καλύψει τον πόλεμο του Ντουτέρτε κατά των ναρκωτικών και έχει αποκαλύψει την κυβερνητική διαφθορά, αλλά έχει επίσης διερευνήσει τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να χειραγωγηθούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από λαϊκιστές ηγέτες.

Ο Ρέσα είπε ότι καμία δημοκρατία δεν ήταν απρόσβλητη από τέτοιες απειλές. «Νομίζω ότι αυτό που έδειξαν οι τεχνολογικές πλατφόρμες είναι ακριβώς πόσο εύκολο είναι να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία για τον χειρισμό της ανθρώπινης βιολογίας», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό υπερβαίνει διαφορετικές χώρες και πολιτισμούς.

Ενώ πολλές κυβερνήσεις είχαν θεσπίσει ρυθμίσεις για την προστασία από άλλες δυνητικά επικίνδυνες τεχνολογίες, είχαν αποτύχει να κάνουν το ίδιο για την τεχνολογία της πληροφορίας, η οποία θα συνέχιζε να αναπτύσσεται με εξελιγμένη τεχνολογία. «[Η τεχνολογία] είναι να σκέφτεσαι λέξη προς λέξη πιο γρήγορα από ό,τι μπορεί ποτέ οποιοσδήποτε άνθρωπος. Και δεν θα μπορέσετε να κάνετε την τεχνητή νοημοσύνη να διορθώσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει τα ανθρώπινα όντα».

Ο Ρέσα είπε ότι ο κόσμος χρειάζεται να λάβει ριζικά μέτρα για την προστασία των δημοκρατιών, όπως είχε κάνει στο παρελθόν σε άλλα βασικά σημεία καμπής της ιστορίας. «Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν θέλαμε τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο με ατομικές βόμβες. Αυτό έχει ήδη συμβεί στο οικοσύστημα πληροφοριών μας. Μας χειραγωγεί το μυαλό», είπε.

Ο ανώτερος αντιπρόεδρος παγκόσμιων υποθέσεων της Google, Κεντ Γουόκερ, ο οποίος μίλησε επίσης στη συνεδρία, είπε ότι η διαφάνεια γύρω από τους αλγόριθμους ήταν περίπλοκη λόγω της συχνότητας με την οποία αλλάζονταν για να εμποδίσουν τους ανθρώπους να εκμεταλλευτούν το σύστημα.

«Νομίζω ότι κάναμε 2.500, 3.000 αλλαγές πέρυσι… Νομίζω ότι υπάρχει ένας ρόλος για τη διαφάνεια, αλλά πρέπει να σκεφτούμε καλά – είναι με αξιόπιστους κυβερνητικούς αναθεωρητές ή [υπάρχουν] άλλοι τρόποι για να αποτρέψουμε τους κακούς παράγοντες από το να μπορέσουν να μειώστε την ποιότητα των αποτελεσμάτων αναζήτησης που λαμβάνετε, για παράδειγμα. Αυτός είναι ένας περίπλοκος τομέας», είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχει ο κίνδυνος πολλές κυβερνήσεις να επιδιώξουν επίσης να χειραγωγήσουν τα αποτελέσματα αναζήτησης.

Η Ρέσα είπε ότι η απόφαση να της απονεμηθεί το βραβείο Νόμπελ έδειξε το μέγεθος της κρίσης που αντιμετωπίζει η δημοσιογραφία και η ενημέρωση. «Επειδή η τελευταία φορά που οι δημοσιογράφοι πήραν αυτό το βραβείο ήταν το 1936, και δεν πρόλαβε να πάει να πάρει το βραβείο, μαραζώθηκε σε ένα ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης», είπε. (Ο Carl von Ossietzky, Γερμανός δημοσιογράφος, κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης το 1935.)

Η Ressa αντιμετώπισε ανελέητη παρενόχληση στο διαδίκτυο και στα δικαστήρια ως απάντηση στο ρεπορτάζ της. Έχει περιγράψει στο παρελθόν ότι λαμβάνει «90 μηνύματα μίσους την ώρα, 90 απειλές βιασμού ανά λεπτό». Έχει αντιμετωπίσει μια σειρά νομικών υποθέσεων που κυμαίνονται από υποτιθέμενη φοροδιαφυγή έως συκοφαντική δυσφήμιση, και είναι έξω με εγγύηση για να ασκήσει έφεση κατά της ποινής φυλάκισης έξι ετών για καταδίκη για συκοφαντική δυσφήμιση.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *