Ο χαρούμενος ήχος των παραδοσιακών τυμπάνων, τα νεαρά αγόρια ντύνονται στα λευκά ξύλα, μια παραδοσιακή τελετή γίνεται απόψε.

Αυτή είναι η τελετή ενηλικίωσης, η οποία περιλαμβάνει έναν μυστηριώδη χαρακτήρα – τον Kankurang.

Ένα έθιμο που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά σε αυτήν την κοινότητα στη Γκάμπια.

Παρά την τρομακτική εμφάνιση, το Kankurang θεωρείται προστάτης ενάντια στο κακό.

Ο Mamadou Jallow, επικεφαλής της τελετής πιστεύει ότι το πνεύμα (Kankurang) παρέχει τάξη και δικαιοσύνη.

“Δεν έχουμε αυτό το είδος γνώσης (δύναμη) για να εξαφανιστούμε και ούτω καθεξής (όπως έχει ένα πραγματικό Kankurang). Τώρα, φτιάχνουμε αυτό το Kankurang, κάποιος το βάλει, καλυμμένο και απλά εμφανίζει κάτι, βάζοντας αυτά τα δύο μαχαίρια ( Επειδή τα κακά, το φοβούνται (το Kankurang, που θεωρείται πνεύμα προστάτη) οπότε ίσως όταν το βγάλουμε (το Kankurang), αυτοί (οι κακοί) νομίζουν ότι είναι αληθινό, θα φοβηθούν.

Οι Kankurangs εμφανίζονται σε τελετές όπου τα αγόρια που έχουν περιτμηθεί διδάσκονται πολιτιστικές πρακτικές, συμπεριλαμβανομένης της πειθαρχίας και του σεβασμού.

Ακολουθούν μια μικρή πομπή εφήβων και νεαρών ανδρών που συνοδεύουν τέσσερα νεαρά αγόρια που πλησιάζουν στο τέλος μιας τελετής μύησης που διαρκεί ένα μήνα, την οποία ασκούν οι εθνοτικές ομάδες Mandinka στη Γκάμπια και τη γειτονική Σενεγάλη.

Η παράδοση του Kankurang έχει εξαπλωθεί από τότε σε άλλες ομάδες στην περιοχή – συμπεριλαμβανομένων των Wolof, Fula και άλλων – παρά το γεγονός ότι έχει αναγνωριστεί από την UNESCO, κινδυνεύει να εξαφανιστεί λόγω της ανάπτυξης της γης.

«Όταν έκανα την τελετή της περιτομής μου, εκείνοι (οι υπεύθυνοι) τραγούδησαν ωραία τραγούδια, με εκπαίδευσαν πώς να τραγουδάω, με εκπαίδευσαν πώς να χειρίζομαι τους ανθρώπους, με εκπαίδευσαν πώς να σέβομαι τους ανθρώπους. Αυτό είναι το μέρος όπου εκπαιδευτήκαμε πώς να σέβεσαι τους ανθρώπους και πώς να σέβεσαι τους πρεσβυτέρους και ούτω καθεξής».

Η ιεροτελεστία τελειώνει με μια ημέρα εορτασμού στην οποία συγκεντρώνονται οικογένειες, φίλοι και γείτονες για την παρουσίαση των νεομυημένων αγοριών.

Φορώντας γιακάδες από καραμέλες και λογαριασμούς, κάθε αγόρι χορεύει μπροστά στο πλήθος.

Συγγενείς και γείτονες βάζουν μικρά χρηματικά ποσά σε έναν κουβά ως ένδειξη ευγνωμοσύνης, για να τα μοιραστούν με όσους τους φρόντισαν κατά τη διάρκεια της ενηλικίωσής τους.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *