Αρκετές πολύ επιτυχημένες εταιρείες τεχνολογίας εμφανίστηκαν στην Κίνα τα τελευταία 20 χρόνια. Αυτό έχει προκαλέσει πολλές εικασίες σχετικά με την επιστημονική και τεχνολογική ικανότητα της χώρας, καθώς και την ικανότητά της να καινοτομεί. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η Κίνα βρίσκεται ήδη στα πρόθυρα των Ηνωμένων Πολιτειών σε αυτούς τους τομείς και ότι έχει γίνει παγκόσμιος ηγέτης σε ορισμένους τομείς. Άλλοι ισχυρίζονται ότι η Κίνα δεν είναι τόσο μακριά όσο φαίνεται και ότι η αυστηρή ρυθμιστική επιβολή των τεχνολογικών εταιρειών από την κυβέρνησή της θα εμποδίσει τη συνεχή πρόοδό τους. Ποια από αυτές τις προτάσεις είναι σωστή;

Όσοι αμφιβάλλουν για την πρόοδο της Κίνας τονίζουν την εξάρτηση της Κίνας από τη δυτική τεχνολογία, επισημαίνοντας ότι οι τοπικές εταιρείες τεχνολογίας δεν έχουν ακόμη ανταγωνιστεί με τις αμερικανικές ομόλογές τους σε παγκόσμιο επίπεδο. Αλλά εκείνοι που βλέπουν την Κίνα με αισιοδοξία επισημαίνουν ότι αυτές οι εταιρείες συνεχίζουν τη ραγδαία διεθνή επέκτασή τους και ότι αυτό αντικατοπτρίζει την εξαιρετική ικανότητα μάθησης που διαθέτει η Κίνα.

Η τελευταία ομάδα που αναφέρθηκε, οι αισιόδοξοι, προτείνουν κάτι σωστό. Στην πραγματικότητα, η ικανότητα μάθησης της Κίνας είναι το μυστικό της οικονομικής επιτυχίας της χώρας και λέει πολύ περισσότερα για τις προοπτικές της Κίνας παρά για την τεχνολογική θέση της χώρας. Άλλωστε, η τεχνολογική καινοτομία μπορεί να θεωρηθεί σε μεγαλύτερο βαθμό ως προϊόν οικονομικής ανάπτυξης που οδηγείται από επιχειρηματίες και σε μικρότερο βαθμό ως εισροή. Με την οικοδόμηση επιτυχημένων επιχειρήσεων οι επιχειρηματίες αποκτούν ευκαιρίες για ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και εφαρμογών.

Είναι αλήθεια ότι η Κίνα αντιμετώπισε αυξανόμενες προκλήσεις από το εξωτερικό τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της άρνησης από τις ανεπτυγμένες οικονομίες να λάβουν μέτρα που αποσκοπούν στην ανταλλαγή τεχνολογιών. Επιπλέον, οι προσπάθειες της κινεζικής κυβέρνησης να διατηρήσει την εγχώρια οικονομική τάξη και να μετριάσει τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους, για παράδειγμα με μεγαλύτερη ρύθμιση των εταιρειών τεχνολογίας, υπήρξαν αμφιλεγόμενες στην αγορά. Υπάρχουν μάλιστα αναφορές ότι ορισμένες ξένες κατασκευαστικές εταιρείες αποχώρησαν από την Κίνα.

Ωστόσο, η οικονομία δεν έχει σταματήσει. Αντίθετα, η επιχειρηματική δυναμική που τονώνει την ανάπτυξη της Κίνας παραμένει ισχυρή. Μια θετική συμβολή σε αυτό είναι το γεγονός ότι διαθέτει μια τεράστια εσωτερική αγορά 1,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων που συνδέονται με καλά ανεπτυγμένα συστήματα μεταφορών, προηγμένα δίκτυα επικοινωνιών και αλυσίδες εφοδιασμού που είναι ευέλικτες και αποδοτικές.

Ενώ πολλές ξένες εταιρείες ίδρυσαν και έφυγαν από την Κίνα, αυτό συνέβαινε πάντα και δεν συμβαίνει επειδή οι ξένοι αντιμετωπίζονται άδικα στην κινεζική αγορά. Οι ξένες εταιρείες δυσκολεύονται απλώς να ανταγωνιστούν τις τοπικές εταιρείες, οι οποίες απολαμβάνουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα, όπως λιγότερη γραφειοκρατία και βαθύτερη κατανόηση της αγοράς. Επιπλέον, αν και ξένες εταιρείες ενδέχεται να έρθουν στην Κίνα με ένα ελαφρύ τεχνολογικό πλεονέκτημα, αυτό το πλεονέκτημα είναι συχνά βραχύβιο, δεδομένης της ταχύτητας με την οποία μαθαίνουν οι κινεζικές εταιρείες.

Σήμερα, υπάρχει ένας συντριπτικός αριθμός επιτυχημένων κινεζικών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Τα ονόματά τους μπορεί να μην είναι γνωστά (στην πραγματικότητα, είναι γνωστά ως οι «αόρατοι πρωταθλητές» εταιρείες), αλλά καινοτομούν συνεχώς στην εφαρμογή προηγμένων τεχνολογιών. Επίσης, ο αριθμός τέτοιων επιχειρήσεων συνεχίζει να αυξάνεται.

Υπάρχει επίσης ένας μεγάλος αριθμός κινεζικών εταιρειών που εξυπηρετούν ξένους πελάτες και πολλές διατηρούν πολύ μεγαλύτερη παρουσία στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες σε σύγκριση με την παρουσία τους στην Κίνα. Αυτές οι εταιρείες εκμεταλλεύονται τα αποδοτικά συστήματα αποθήκευσης, διανομής και εφοδιαστικής της Κίνας, καθώς και τις ανώτερες δυνατότητές της στο σχεδιασμό και την κατασκευή προϊόντων, για να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους στις ξένες αγορές.

Η Shein, μια διαδικτυακή εταιρεία λιανικής πώλησης μόδας express που ιδρύθηκε το 2008 στο Ναντζίνγκ, είναι ένα τυπικό παράδειγμα τέτοιων εταιρειών. Ξεκίνησε ως διασυνοριακή εταιρεία και ηλεκτρονικό εμπόριο, πουλώντας ρούχα μέσω πλατφορμών όπως το Amazon και το eBay. Ωστόσο, το 2014, η εταιρεία δημιούργησε τη δική της μάρκα και κυκλοφόρησε μια προσαρμοσμένη εφαρμογή και ιστότοπο σε αγορές σε όλο τον κόσμο, από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη έως τη Μέση Ανατολή και την Ινδία.

Πουλώντας φθηνά ρούχα απευθείας στους καταναλωτές, η Shein ευημερούσε. Σε ελάχιστο χρόνο, είχε γίνει ο δεύτερος πιο δημοφιλής ιστότοπος ηλεκτρονικού εμπορίου για νέους Αμερικανούς, κατατάσσοντας τον δεύτερο μόνο μετά την Amazon. Σύμφωνα με τις τάσεις της Google, οι χρήστες στις Ηνωμένες Πολιτείες (η κύρια αγορά Shein) αναζητούν Shein τρεις φορές πιο συχνά σε σύγκριση με το πόσο συχνά αναζητούν το Zara.

Παρά το γεγονός ότι είχε εκτιμώμενη αξία 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η Shein δεν ήταν απαραίτητα μια γνωστή εταιρεία στην Κίνα μέχρι πέρυσι, όταν συμπεριλήφθηκε στη λίστα με τις δέκα κορυφαίες κινεζικές εταιρείες «μονόκερου» (ιδιωτικές εταιρείες με υψηλότερη αποτίμηση στα $ 1 δις). Αυτό συμβαίνει επειδή δεν εξυπηρετεί την κινεζική αγορά. Αντ ‘αυτού, αξιοποίησε τα πλεονεκτήματα της Κίνας – αποτέλεσμα μαζικών κυβερνητικών επενδύσεων τα τελευταία 20 χρόνια – για να δημιουργήσει τη δική της ευέλικτη αλυσίδα εφοδιασμού, συγκεντρωμένη στο Γκουανγκντόνγκ, τον πιο ανεπτυγμένο παραγωγικό κόμβο της χώρας. Το

Χάρη σε αυτήν την αλυσίδα εφοδιασμού, το Shein είναι έγγραφο

ed ικανό να προωθεί ένα προϊόν από το στάδιο του σχεδιασμού στην παραγωγή σε δέκα ημέρες. Οι ανταγωνιστές της στον χώρο της express μόδας (τα προϊόντα των οποίων τυπικά σχεδιάζονται στην Ευρώπη, κατασκευάζονται στη Νοτιοανατολική Ασία και την Κίνα, αποστέλλονται στην ευρωπαϊκή έδρα τους για αποθήκευση και στη συνέχεια αποστέλλονται στις παγκόσμιες αγορές) απλά δεν μπορούν να συμβαδίσουν. Στον ίδιο ρυθμό. Η Shein ξεκίνησε επίσης την κατασκευή αποθηκών σε ορισμένες βασικές αγορές.

Το Shein δεν είναι ανωμαλία. Η Κίνα διαθέτει μια σειρά από άλλες διασυνοριακές πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου αφιερωμένες στην έκφραση μόδας, καθώς και συνολικά 251 εταιρείες μονόκερου, σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφηκαν μέχρι πέρυσι. Η λίστα περιλαμβάνει εφαρμογές κοινωνικών μέσων όπως το TikTok, που έχουν ξεσηκώσει τον κόσμο. Η επιρροή των κινεζικών εταιρειών Διαδικτύου είναι μεγάλη και συνεχίζει να αυξάνεται στις ευρωπαϊκές, αμερικανικές και νοτιοασιατικές αγορές.

Εν μέρει, όλα αυτά οφείλονται στην κινεζική κυβέρνηση. Μετά το ξέσπασμα του SARS το 2003, η κινεζική κυβέρνηση εργάστηκε για να υποστηρίξει την επέκταση του ηλεκτρονικού εμπορίου. Στη συνέχεια, λειτούργησε για να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, πραγματοποίησε συνεχείς επενδύσεις στο δίκτυο Διαδικτύου, τα δίκτυα επικοινωνιών και μεταφορών, τα συστήματα πληρωμών μέσω κινητών συσκευών και τις δυνατότητες εφοδιαστικής και αποθήκευσης, καθώς και αλυσίδες εφοδιασμού, ενώ προωθούσε συνδέσμους μεταξύ τομέων. Αυτές οι προσπάθειες συνέβαλαν στην ενίσχυση και διατήρηση των βασικών πηγών καινοτόμου δυναμισμού στην οικονομία.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η οικονομία της Κίνας με το μεγάλο της μέγεθος και την ταχεία ανάπτυξή της πάσχει από διαρθρωτικά προβλήματα, τα οποία φαίνεται ότι δεν σχετίζονται με τον υποκείμενο δυναμισμό της. Αυτή η φαινομενική ασυμφωνία είναι μια υπενθύμιση της πολυπλοκότητας της κινεζικής οικονομίας. Για παράδειγμα, επειδή οι κρατικοί τομείς καταλαμβάνουν ένα δυσανάλογο μερίδιο οικονομικών πόρων, συχνά θεωρούνται ως πηγή εσφαλμένης κατανομής πόρων. Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι κρατικές εταιρείες θα μπορούσαν να έχουν λειτουργήσει ως άτυπο κανάλι για να διευκολύνουν τους περιορισμούς χρηματοδότησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Όσοι εστιάζουν υπερβολικά στα επιφανειακά φαινόμενα θα συνεχίσουν να υποτιμούν την οικονομική ανθεκτικότητα της Κίνας. Πράγματι, δεν μπορείτε να κατανοήσετε την κινεζική οικονομία και τις προοπτικές της χωρίς να δώσετε προσοχή στον ακαταμάχητο δυναμισμό με τον οποίο διαμορφώνονται τα θεμέλιά της.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *