Η κατανάλωση αλκοόλ κατά την εφηβεία έως την ενηλικίωση σχετίζεται με επιταχυνόμενη αρτηριακή σκλήρυνση, πρόδρομο καρδιαγγειακών παθήσεων. Αυτό είναι το εύρημα μιας μελέτης που παρουσιάστηκε στο ESC Congress 2021.

«Υπήρχαν κάποιες ενδείξεις βαθμολογικής αύξησης με μεγαλύτερη χρήση, που σημαίνει ότι όσο περισσότερο πίνεις, τόσο μεγαλύτερη είναι η αρτηριακή δυσκαμψία», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης κ. Hugo Walford, φοιτητής ιατρικής στο University College London, Ηνωμένο Βασίλειο. «Η σχέση δεν εξηγήθηκε από άλλους προδιαθεσικούς παράγοντες για καρδιακές παθήσεις, υποδηλώνοντας ότι η επικίνδυνη συμπεριφορά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έχει άμεση επίδραση στην αγγειακή υγεία».

Για παράδειγμα, προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ συνδέονται με πιο σκληρές αρτηρίες στους εφήβους.

Καθώς η νεαρή ενηλικίωση είναι μια κρίσιμη περίοδος για την έναρξη και τη βαριά χρήση καπνίσματος και αλκοόλ, αυτή η μελέτη επικεντρώθηκε στις αλλαγές στην αρτηριακή δυσκαμψία μεταξύ των ηλικιών 17 και 24 ετών και στη σχέση με αυτές τις συνήθειες.

Η αρτηριακή δυσκαμψία εκτιμήθηκε στις ηλικίες 17 και 24 ετών χρησιμοποιώντας μια μη επεμβατική τεχνική που ονομάζεται καρωτιδική-μηριαία παλμική κυματική ταχύτητα, η οποία είναι ένας ισχυρός και ανεξάρτητος προγνωστικός παράγοντας μελλοντικών καρδιαγγειακών παθήσεων, ειδικά σε νέους.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις συσχετίσεις μεταξύ των καπνιστικών συνηθειών και του αλκοόλ και των αλλαγών στην αρτηριακή δυσκαμψία μεταξύ 17 και 24 ετών.

Οι αναλύσεις προσαρμόστηκαν για την ηλικία, το φύλο και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση, συν τα ακόλουθα μέτρα στην ηλικία των 24 ετών: δείκτης μάζας σώματος, αρτηριακή πίεση, χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη (LDL) χοληστερόλη, γλυκόζη στο αίμα και C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (μέτρο φλεγμονής ).

Η κατανάλωση αλκοόλ μεταξύ 17 και 24 ετών ταξινομήθηκε ως ποτέ, μεσαία και υψηλή σε 7%, 52%και 41%των συμμετεχόντων, αντίστοιχα.

Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου κατηγοριοποιήθηκε ως ποτέ, παρελθόν, μέσο και υψηλό σε 37%, 35%, 23%και 5%, αντίστοιχα.

Η αρτηριακή δυσκαμψία αυξήθηκε κατά μέσο όρο 10,3% από την ηλικία των 17 σε 24 ετών, με ελαφρώς μεγαλύτερη αύξηση στις γυναίκες από ότι στους άνδρες.

Η αρτηριακή δυσκαμψία αυξανόταν με κάθε άνοδο του σημείου στη μέση βαθμολογία αλκοόλ.

Δεν παρατηρήθηκε βαθμιαία αύξηση της αρτηριακής δυσκαμψίας με τη μέση βαθμολογία καπνίσματος.

Ενώ οι καπνιστές υψηλής έντασης είχαν αριθμητικά μεγαλύτερη αύξηση της αρτηριακής δυσκαμψίας από ποτέ τους καπνιστές, αυτό έφτασε στατιστικά μόνο στις γυναίκες.

Ο Walford είπε: «Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η αρτηριακή βλάβη συμβαίνει σε νεαρούς πότες και σε νέες γυναίκες που καπνίζουν πολύ. Ποτέ οι καπνιστές και οι πρώην καπνιστές δεν είχαν παρόμοιες αλλοιώσεις στην αρτηριακή δυσκαμψία, υποδεικνύοντας ότι το κάπνισμα μπορεί να αποκαταστήσει την αγγειακή υγεία σε αυτή τη νεαρή ηλικία ».

Και κατέληξε: «Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι συχνά μια φυσιολογική εμπειρία για τους μαθητές και η μείωση του επιπολασμού του καπνίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο αμφισβητείται από την απότομη αύξηση της χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου. Οι νέοι μπορεί να πιστεύουν ότι το ποτό και το κάπνισμα δεν προκαλούν μακροπρόθεσμη ζημιά. Ωστόσο, αυτά τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι αυτές οι συμπεριφορές θα μπορούσαν να θέσουν τους νέους σε μια πορεία ζωής, ξεκινώντας από την πρώιμη σκλήρυνση των αρτηριών, η οποία μπορεί τελικά να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *