Ο πατριάρχης της Μόσχας αναγκάστηκε να ακυρώσει την παραδοσιακή καλοκαιρινή επίσκεψη στο μοναστήρι, το οποίο μετατράπηκε σε λαγέ από τους Σοβιετικούς. Ο επίσκοπος Porfirij πριν από μερικές εβδομάδες είχε προκαλέσει αμηχανία για ένα κηρύγμα χωρίς βαξ.

Ο Πατριάρχης Μόσχας Kirill (Gundjaev) ακύρωσε την παραδοσιακή καλοκαιρινή επίσκεψη στο ιστορικό μοναστήρι του Σωτήρος της Μεταμόρφωσης στα νησιά Solovki, στο μεγάλο ρωσικό βορρά πέρα ​​από τον Αρκτικό Κύκλο.

Δεδομένου ότι το μοναστήρι είναι δύσκολο να φτάσει σε άλλες εποχές, ο πατριάρχης πήγαινε εκεί για τη γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου, η οποία γιορτάζεται στις 19 Αυγούστου σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Εκείνες τις μέρες τιμούνται επίσης οι ιδρυτές του μοναστηριού, οι Άγιοι Ζωσίμα και Σαββατίγ (21 Αυγούστου) και το «Συμβούλιο των Αγίων Σόλοβκι» (22 Αυγούστου).

Η πατριαρχική επίσκεψη διακόπηκε, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, λόγω της μόλυνσης από τον κορωνοϊό του Υγούμενου της μονής, Επισκόπου Porfirij (Šutov), ​​ο οποίος φέρει επίσης τον τίτλο του πατριαρχικού εφημέριου, και «την πιθανή εξάπλωση του ιού στην κοινότητα». των μοναχών ».

Ο Πατριάρχης, λοιπόν, «με θλίψη αναγκάστηκε να ακυρώσει την επίσκεψη που είχε προγραμματιστεί τόσο καιρό». Ο τόνος της δήλωσης δεν κρύβει τη βαθιά απογοήτευση του Kirill για τον εφημέριο Porfirij, έναν από τους πιο φωνητικούς αρνητές κατά του Covid και no-vax στους Ορθόδοξους ιεράρχες.

Ο επίσκοπος Hygumen βρίσκεται σε απομόνωση στα δωμάτια του μοναστηριού του από τις 14 Αυγούστου λόγω μη σοβαρής μορφής ιογενούς λοίμωξης. Ο ίδιος ο πατριάρχης ζει απομονωμένος από το πρώτο κλείδωμα το 2020 στο Περεντέλκινο, στα περίχωρα της Μόσχας, με το φόβο της μετάδοσης, βγαίνοντας πολύ σπάνια για ιδιαίτερα σημαντικές συναντήσεις.

Ο Porfirij είναι ανώτερος του Solovki από το 2009 και είναι επίσης ο διευθυντής του ιστορικού-αρχιτεκτονικού και νατουραλιστικού μουσείου που συνδέεται με το μοναστήρι.

Το μοναστήρι Solovki βρίσκεται σε ένα μικρό αρχιπέλαγος στη Λευκή Θάλασσα και έχει περάσει από όλα τα μεγάλα γεγονότα της Ρωσίας από την περίοδο της απελευθέρωσης από τον ταταρικό ζυγό τον 15ο αιώνα έως την τραγωδία των σοβιετικών χρόνων, όταν μετατράπηκε σε lager για επισκόπους και ιερείς. Πολλοί ορθόδοξοι και καθολικοί μάρτυρες έχουν πεθάνει εδώ, από τον θεολόγο Pavel Florenskij μέχρι τον Ελληνοκαθολικό έξαρχο Leonid Fedorov.

Ακόμη και η ιδιαίτερη χλωρίδα και πανίδα του αρχιπελάγους αποτελεί αντικείμενο έντονου ενδιαφέροντος από την πλευρά των επισκεπτών, οι οποίοι φθάνουν στα νησιά με βάρκα και ελικόπτερο το καλοκαίρι.

Ο επίσκοπος Porfirij ήταν υπεύθυνος από την εκλογή του Kirill ως πατριάρχη και ερμηνεύει πάντα τα σχέδιά του. Για παράδειγμα, για να απομακρυνθεί το Solovki από τη δραστηριότητα των διαφόρων ιστορικών-πολιτιστικών ενώσεων όπως το Memorial, το κέντρο μνήμης των μαρτύρων και εκείνων που διώχθηκαν από το σοβιετικό καθεστώς, για να γίνει ένα «υποδειγματικό» κέντρο της Ρωσικής Ορθοδοξίας, ανοιχτό μόνο στους πραγματικούς πιστούς και προσκυνητές.

Η επίσκεψη του Kirill υποτίθεται ότι αντιπροσώπευε κατά κάποιο τρόπο την αναγέννηση της Εκκλησίας και της πίστης μετά από τους πολύ μήνες της πανδημίας, στον τόπο-σύμβολο της θρησκευτικής αναγέννησης των τελευταίων τριάντα ετών.

Ο Porfirij, ωστόσο, είχε προκαλέσει μεγάλη απήχηση πριν από μερικές εβδομάδες, με ένα θερμό κήρυγμα εναντίον της εκστρατείας εμβολιασμού, το οποίο κατά τη γνώμη του έχει ως στόχο να αλλάξει τον γενετικό κώδικα των ανθρώπων και να τους στερήσει τη θεϊκή εικόνα που ελήφθη με τη δημιουργία.

Ο πατριάρχης είχε αναγκάσει τον Υγιουμέν να ζητήσει δημόσια συγγνώμη για τις δηλώσεις του εκτός ελέγχου. Αρρωσταίνοντας, προσέλκυσε περαιτέρω την οργή όχι μόνο του Κιρίλ, αλλά και του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ο ίδιος εμμονικός με τον κίνδυνο μόλυνσης και πολύ δυσαρεστημένος με τις αρνητικές υπερβολές του ορθόδοξου κλήρου.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *