Στο Μπαγκλαντές αρκετές μαχητικές ισλαμιστικές ομάδες είχαν συμμετάσχει στον αγώνα κατά των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν, τώρα στην Καμπούλ η ιστορία είναι πιθανό να επαναληφθεί. Ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων ασκούν πιέσεις για μη αναγνώριση της κυβέρνησης των Ταλιμπάν. Υπουργός Εξωτερικών: δεν θα δεχτούμε πρόσφυγες, φιλοξενούμε ήδη ένα εκατομμύριο Ροχίνγκια.

Η ανακατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν ανησυχεί τα γειτονικά έθνη. Στη δεκαετία του ’90, αρκετές μαχητικές ισλαμιστικές ομάδες (γνωστές με τα ονόματα Jamaat-ul Mujahideen Bangladesh και Ansarul Islam) είχαν εμφανιστεί στο Μπαγκλαντές, συμμετέχοντας στον πόλεμο κατά της σοβιετικής κατοχής και αναφέροντας στην Αλ Κάιντα. Η ιστορία κινδυνεύει τώρα να επαναληφθεί: σύμφωνα με ορισμένες πηγές, τις τελευταίες ημέρες αρκετοί άνθρωποι από το Μπαγκλαντές προσχώρησαν στους Ταλιμπάν.

Για τον Shafqat Munir, επικεφαλής του Κέντρου για την Τρομοκρατική Έρευνα στο Μπαγκλαντές και ερευνητή στο Ινστιτούτο Ερευνών και Ασφάλειας του Μπαγκλαντές, η διαβεβαίωση των Ταλιμπάν για την αποτροπή ξένων μαχητών να εισέλθουν στο Αφγανιστάν πρέπει να ληφθεί με έναν κόκκο αλατιού. “Υπάρχουν άλλες τρομοκρατικές ομάδες στο Αφγανιστάν, όπως το ISIS [ή ISKP, που σημαίνει Ισλαμικό Κράτος επαρχία Χορασάν]. Υπάρχει πιθανότητα αναζωπύρωσης της Αλ Κάιντα, αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχουμε δεδομένα”, είπε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης Ε

Για ορισμένους εξτρεμιστές, η προοπτική να παλέψουν στο Αφγανιστάν θα μπορούσε να είναι ελκυστική. Or μια νέα αγωνιστική ομάδα θα μπορούσε να γεννηθεί στο ίδιο το Μπαγκλαντές. “Πολλοί Ισλαμιστές εδώ νιώθουν τώρα εμπνευσμένοι από τη νίκη των Ταλιμπάν”, σχολίασε ο πρώην αξιωματικός του στρατού Σαχαβάτ Χοσέιν. Η ευχαρίστηση μοιράστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πολλοί εξέφρασαν ανησυχία.

Η Επιτροπή Ekattorer Ghatak Dalal Nirmul (ένα ιστορικό κίνημα διαμαρτυρίας που γεννήθηκε για να απαιτήσει τη δίκη των εγκληματιών πολέμου στο Μπαγκλαντές) είναι μεταξύ αυτών: “Είναι ανησυχητικό να βλέπουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη χαρά ορισμένων μουσουλμάνων για την ανακατάληψη της Καμπούλ”, δήλωσε ο Shahriar Kabir, πρόεδρος της Επιτροπής. «Καλούμε τον Πρωθυπουργό Σέιχ Χασίνα, ο οποίος επέδειξε μηδενική ανοχή στη μαχητικότητα και την τρομοκρατική δραστηριότητα στη χώρα, να μην αναγνωρίσει τη νέα κυβέρνηση των Ταλιμπάν».

Ένα μέλος της επιτροπής, Mithusilak Murmu, επανέλαβε το ίδιο συναίσθημα στο AsiaNews, “Δεν θέλουμε να δούμε κανέναν τρομοκράτη να ηγείται οποιασδήποτε κυβέρνησης. Εάν το Μπαγκλαντές αναγνωρίσει τους Ταλιμπάν, οι εξτρεμιστές θα αισθάνονται νομιμοποιημένοι να δημιουργήσουν μια ισλαμιστική χώρα εδώ ως Καλά.”

Ο υπουργός Εξωτερικών Αμπντούλ Μομέν δήλωσε ότι το Μπαγκλαντές θα συνεχίσει να είναι σε εγρήγορση για τους τρομοκράτες που εκπαιδεύονται στο Αφγανιστάν, παρόλο που μερικοί από αυτούς έχουν ήδη «εντοπιστεί και απομακρυνθεί». Πρόσθεσε ότι το Μπαγκλαντές απέρριψε το αίτημα των ΗΠΑ να δεχτούν πρόσφυγες από το Αφγανιστάν επειδή η χώρα φιλοξενεί ήδη πάνω από ένα εκατομμύριο Ροχίνγκια. Αντ ‘αυτού, η Ντάκα είναι έτοιμη να αναγνωρίσει οποιαδήποτε κυβέρνηση υποστηρίζεται από τον Αφγανικό λαό, κατέληξε ο Μόμεν.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *