Ένας leaker λέει ότι προσφέρει πληροφορίες για περισσότερους από 500 εκατομμύρια χρήστες Facebook – συμπεριλαμβανομένων αριθμών τηλεφώνου και άλλων δεδομένων – ουσιαστικά δωρεάν.

Η βάση δεδομένων φαίνεται να είναι το ίδιο σύνολο αριθμών τηλεφώνου που συνδέονται με το Facebook που κυκλοφόρησε σε κύκλους χάκερ από τον Ιανουάριο και του οποίου η ύπαρξη αναφέρθηκε για πρώτη φορά από την τεχνολογική δημοσίευση Motherboard, σύμφωνα με τον Alon Gal, συνιδρυτή της Ισραηλινής εταιρείας πληροφοριών για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο Hudson Rock.

Καταδίκασε αυτό που ονόμασε «απόλυτη αμέλεια» του Facebook.

Το Reuters δεν μπόρεσε να ελέγξει αμέσως τις πληροφορίες, οι οποίες προσφέρονται για ψηφιακή πίστωση αξίας λίγων ευρώ σε έναν γνωστό ιστότοπο για χάκερ χαμηλού επιπέδου, αλλά ο Gal είπε το Σάββατο ότι είχε επαληθεύσει την αυθεντικότητα τουλάχιστον ορισμένων των δεδομένων συγκρίνοντάς τα με αριθμούς τηλεφώνου ατόμων που γνώριζε.

Άλλοι δημοσιογράφοι λένε ότι κατάφεραν επίσης να ταιριάξουν τους γνωστούς αριθμούς τηλεφώνου με τις λεπτομέρειες στην απόρριψη δεδομένων.

“Αυτό σημαίνει ότι αν έχετε λογαριασμό στο Facebook, είναι πολύ πιθανό να διαρρεύσει ο αριθμός τηλεφώνου που χρησιμοποιήθηκε για τον λογαριασμό”, δήλωσε ο Gal.

Σε μια δήλωση, το Facebook είπε ότι τα δεδομένα ήταν “πολύ παλιά” και σχετίζονται με ένα ζήτημα που είχε διορθώσει τον Αύγουστο του 2019.

Σχεδόν 32 εκατομμύρια αμερικάνικοι λογαριασμοί και 20 εκατομμύρια γαλλικοί λογαριασμοί ήταν μεταξύ εκείνων που επηρεάστηκαν, ο Gal έγραψε στο Twitter τον Ιανουάριο, όταν το άτομο που είχε τα δεδομένα προσπαθούσε να τα πουλήσει.

Τα δεδομένα περιλαμβάνουν αριθμούς τηλεφώνου, πλήρη ονόματα, ημερομηνίες γέννησης και, για ορισμένους λογαριασμούς, διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και κατάσταση σχέσης.

“Οι κακοί ηθοποιοί θα χρησιμοποιήσουν σίγουρα τις πληροφορίες για την κοινωνική μηχανική, το scamming, το hacking και το μάρκετινγκ”, δήλωσε ο Gal στο Twitter.

Δεν είναι η πρώτη φορά που διαρροές ή χρήση δεδομένων από το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο στον κόσμο – με σχεδόν 2 δισεκατομμύρια χρήστες – έχει εμπλακεί στο Facebook σε διαμάχες.

Το 2016, ένα σκάνδαλο γύρω από την Cambridge Analytica, μια βρετανική εταιρεία συμβούλων που χρησιμοποίησε τα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών του Facebook για να στοχεύσει πολιτικές διαφημίσεις, έριξε μια σκιά στο κοινωνικό δίκτυο και στον χειρισμό ιδιωτικών πληροφοριών.

Η απόπειρα του Reuters να φτάσει στο leaker μέσω της υπηρεσίας μηνυμάτων Telegram δεν ήταν αμέσως επιτυχής.

Ο Gal είπε στο Reuters ότι οι χρήστες του Facebook θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση για “επιθέσεις κοινωνικής μηχανικής” από άτομα που ενδέχεται να έχουν αποκτήσει τους αριθμούς τηλεφώνου τους ή άλλα ιδιωτικά δεδομένα τους επόμενους μήνες.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *